Heligónka Kysúc a FS Žipovčan

Galéria

Srdce heligónky a folklórna spevácka skupina Žipovčan

Folklóru a ľudovej hudbe sa sestry venujú už viac ako 20 rokov. Začínali ako malé deti v detskom folklórnom súbore v Oščadnici, kde pôsobili ako výborné speváčky, tanečníčky a neskôr hrali v drevenej muzičke súboru (Lenka husle-primáš, Evka husle-kontra).

Po dovŕšení 15-tich rokov prešli sestry do súborov Račan a Drevár, kde taktiež pôsobili ako výborné speváčky a tanečníčky.

S týmito súbormi navštívili mnohé krajiny ako CHORVÁTSKO, SRBSKO, TURECKO, MEXIKO a iné.

Heligónka im učarovala o čosi neskôr. Prvá, ako 12-ročná sa na nej učila hrať Lenka. Tento nástroj si prvý krát všimla na prehliadke heligonkárov v Oščadnici a veľmi sa jej zapáčil. Keďže jej ujo jednú heligónku vlastnil, požičala si ju a učila sa na nej doma hrať. V hre sa však zdokonalila až počas účinkovania v skupine heligonkárov Kysucký prameň, kde pôsobila 10 rokov.

Neskôr sa k nej pridala aj sestra Evka a momentálne tvoria najznámejšie SESTERSKÉ heligonkárske DUO.

Vidieť ste ich mohli už v mnohých televíznych reláciach na Slovensku , v Čechcách, v Poľsku, a najnovšie aj vtelevíziách Senzci a Barrandov muzika.

Ich účinkovanie si však všimli aj za hranicami Česka, Slovenska či Poľska. Dostali mnohé ponuky na vystúpenia do krajín ako Srbsko, Chorvátsko, Taliansko ale aj do Jordánska či ďalekej Indie.

Dĺžka podujatia: 80 minút
Rok výroby: 2016
Dátum lokálnej premiéry: 14. august 2016
Dátum svetovej premiéry: 14. august 2016

Nenašli sa žiadne naplánované predstavenia pre toto podujatie.