Medzinárodný deň žien 2020

Galéria

MDŽ sa slávi v mnohých štátoch sveta ako prejav úcty k ženám a ich právam, a to bez ohľadu na ich národné, národnostné, etnické, jazykové, kultúrne, ekonomické alebo politické postavenie. Je prejavom solidarity medzi ženami a súčasne spomienkou na snahu za zrovnoprávnenie žien, najdlhšiu revolúciu v dejinách ľudstva.

Organizácia spojených národov v roku 1975, ktorý bol Medzinárodným rokom žien, oficiálne vyhlásila MDŽ na 8. marca a odvtedy naň usporadúva spomienkové akcie a podujatia, pripomínajúce nielen historické počiatky hnutia za práva žien, ale i súčasnú situáciu a problémy.

MDŽ získal postupom času pre ženy v rozvinutých aj rozvojových krajinách novú globálnu, dimenziu. Rastúce medzinárodné ženské hnutie, posilnené štyrmi globálnymi ženskými konferenciami OSN, pomohlo urobiť z pamätného dňa podporu práv žien na ich rovnoprávnu účasť v politickom a ekonomickom živote národa.

MDŽ sa postupne stal dňom rekapitulácie dosiahnutého pokroku, dňom volania po zmene a po oslave odvážnych činov jednoduchých žien v histórii ich krajín a spoločenstiev.

Dĺžka podujatia: 180 minút
Rok výroby: 2020
Dátum lokálnej premiéry: 8. marec 2020
Dátum svetovej premiéry: 8. marec 2020

Nenašli sa žiadne naplánované predstavenia pre toto podujatie.